onsdag 3 juli 2013

Divergent - Veronica Roth


Den första boken vi läste tillsammans var Veronica Roths dystopiska "Divergent". Boken är den första i en blivande trilogi. Boken utspelar sig i framtidens Chicago där samhället är uppdelat i fem falanger: De Ärliga, De Modiga, De Osjälviska, De Lärda och De Fridfulla.

Bokens huvudkaraktär är 16-åriga Beatrice som är uppvuxen hos De Osjälviska. I bokens början är det dags för henne, och alla Chicagos andra 16-åringar, att besluta vilken falang hon vill höra till. Ska hon välja att stanna hos sin familj eller ska hon våga vara sann till den hon är innerst inne? Beatrice val förvånar många och hon får en svår tid framför sig. Samtidigt är det oroligheter och spänningar mellan de olika falangerna. Och Beatrice bär på en stor, och farlig, hemlighet som kan förändra allt. En bok fyllda av action, spänning och kärlek.

Vi diskuterade Tris (Beatrice) karaktär och tyckte att det känns som att hon känner sig förvirrad och kluven för hur hon ska vara.förvirrad. Det känns som att hon ville mer än hon var. Samtidigt kändes hon lite ego och hon vågar inte lita på folk.

En av gruppens favoritkaraktärer var Tori, kvinnan som höll i Beatrice falangtest. Hon är mystisk men sympatisk. Man vill veta mer om henne och ju mer man får reda på om anledningarna till hennes handlingar desto mer gillar man henne.

Det var ett stadigt tempo i boken och man kom in i den på en gång. Däremot kändes det lite väl ihoptryck i slutet. Mycket händer och bitar som förtjänade lite mer tid och utrymme rusades bara förbi.
Boken väcker mycket tankar om identitet och att hitta sig själv. I grund och botten funderar Beatrice mycket på samma saker som dagens ungdomar kanske gör. Det handlar om att komma underfund med vilken sorts människa man vill vara och om man måste offra en sida av sig själv för en annan.

Gruppen tyckte inte att de hade läst någon liknande bok tidigare. Innan vi började läsa trodde vi att den kanske skulle påminna lite om Hungerspelen, som ju också är en dystopi. Men Divergent skiljer sig på flera punkter och 
I genomsnitt ger gruppen boken 4/5 i betyg. Den är spännande och när man har läst ut den första boken vill man genast läsa nästa. Tvåan, "Insurgent", kommer på svenska i september. Några av oss har läst den på engelska och kan glatt meddela att den ännu bättre än ettan!

Vi kan alltså varmt rekommendera alla att läsa denna. :)

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar