torsdag 4 juli 2013

Tretton skäl varför- Jay Asher


Clay Jensen får en låda med posten, lådan innhåller tretton kassettband. På banden hörs Hannah Bakers röst, tjejen på skolan som för ett par dagar sedan begick självmord. Hannah tjejen som Clay dessutom var hemligt förälskad i, känslor som han inte vågade berätta för henne om och nu är det försent. Först tänker Clay inte inte lyssna på banden utan låta hennes hemligheter begravas med henne. Men han kan inte motstå utan trycker på playknappen och börjar lyssna på Hannahs berättelse. Han får då höra hennes röst berätta vad det var som fick henne att ta sitt beslut. Allas handlingar påverkar nämligen alltid någon person som finns i deras omgivning.

Hannah har tillägnat en kassettsida var åt de tretton personer som kommer att få höra hennes berättelse. Hon berättar att det finns kopior på banden som kommer att skickas vidare så att alla inblandade får höra sanningen om hennes beslut. För varje kassettband får man en ny person presenterad och höra hur deras handlingar påverkar Hannahs liv. Killen som hon fick sin första kyss av, tjejen som lurade med henne på en fest. Alla finns de med och alla bär de en del av skulden till hur Hannah mådde den sista tiden i hennes liv.
Boken berättar en intressant och tankeväckande historia. Likt Clay som inte kan sluta lyssna på banden trots att han håller på att bryta ihop, kan man som läsare inte sluta att sträckläsa sidorna. Det känns nästan som att man som läsare hör Hannahs röst på kassettbanden.

Boken ger en rå berättelse från en tonårings tankar och liv. En tonåring som upplevs som osäker, tillbakadragen, ensam och emellanåt stark.
En vacker och gripande berättelse som bör läsas.

Finns boken inne?

Elin

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar