torsdag 17 oktober 2013

Fjärde riket- Maria Nygren

Igår var det bokcirkelträff igen. Till den här gången hade vi läst Fjärde riket av Maria Nygren.
Boken handlar om den nya tjejen i skolan, Blenda, som bestämmer sig för att störta skolans drottning, Hedvig. Hedvig styr nämligen skolan med järnhand; alla följer henne, till och med lärarna tvingas dansa efter hennes pipa. Blenda blir nästan genast utfryst på skolan eftersom Hedvig inte gillar henne.
När de ska göra ett grupparbete i skolan om Hitlers väg till makten får Blenda en idé. De ska störta Hedvig från hennes "tron" genom att använda samma metoder och retorik som Hitler använda för att ta över Tyskland. Blenda tar hjälp av den översnälla LSD och osäkra Penny som inte vet vem hon själv är. Men maktövertaget förändrar Blenda och hon glömmer snart vad hennes egentliga mål var. Hon vill bara ha mer makt.

Boken är mycket bra skriven. En särskild scen är skriven så realistiskt att man nästan vill sluta läsa för att det är så obehagligt. Det känns verkligen som att man är där, i det ögonblicket är man bokens karaktär och man får panik.
Boken är fylls av intressanta och genomtänkta karaktärer. Under bokens gång förändras och utvecklas de och det gör även ens känslor för karaktärerna.
Boken väcker intressanta diskussioner om makt och klassroller. Vi diskuterade om det är möjligt att det kan vara på riktigt så som det är i boken. Kan någon verkligen ta över en hel skola? Vi enades om att man kanske har dragit det till sin spetas i boken. I verkligheten kan en person ha kontroll över en klass eller en grupp. Men en hel skola är nog inte så vanligt.
Vi diskuterade även om det skulle ha varit någon skillnad om Hedvig hade varit en kille. Skulle en kille ha styrt på samma sätt? Hedvig styr bakom kulisserna, genom att frysa ut folk och sprida rykten bland annat. Och man vet aldrig var man har henne. Vår grupp trodde att en kille nog skulle vara mera "hands on" så att säga. Det skulle vara mer fysiskt än psykiskt.

Allt som allt tyckte vi att det var en bra bok som väcker mycket tankar. Kopplingarna till Hitler och Nazityskland är intressanta och tillför ett nytt och annorlunda perspektiv. Helt klart läsvärd.

Desirée

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar