fredag 29 november 2013

Legend - Marie Lu

Detta är en bok som direkt går in på listan över mina favoritböcker. Jag själv är ett stort fan av Hungerspelen, Divergent och andra dystopiböcker, så det här var en given bok att låna hem.

I denna bok så är USA:s västkust nu Republiken, en stat som ligger i krig med sin granne i öster. Här bor June, 15 år. Hon kommer från en rik familj och är ett militärt underbarn, hon är nämligen den enda i hela republiken som fått full pott på sin prövning som alla tvingas genomföra när de är 10 år.
Vi möter även Day, en kille som lever ute i slumområdena längs med Republikens gränser. Han är statens mest eftersökta brottsling. Men kanske är hans motiv för dessa brott inte riktigt illasinnade. Han är nämligen mest ute efter att överleva och att få sin familj som han inte kan träffa att överleva pesten som härjar.
När Day ska stjäla pestmedicin åt sin lillebror så går något fel, Junes bror Metias blir mördad och Day utpekas som den skyldiga. Fast beslutsam för att hämnas försöker June hitta Day, men det är inte så lätt. Särskilt inte när man börjar få känslor för den som är utpekade som den skyldiga på mordet på sin egen bror.
Bägge två får även veta saker som Republiken gör mot sina invånare, hemligheter som Republiken gör vad som helst för att dölja.

Handlingen tar flera vändningar som jag som läsare aldrig skulle förutspå. Den vänder och vrider med spänningen så jag sitter på nålar hela tiden. Det finns aldrig en lugn stund med denna bok, och därför älskar jag den. Jag kan nästan säga att det är den bästa dystopibok jag läst någonsin. Del 2 och 3 finns redan på engelska, och del 2 på svenska kommer i april, men jag vet inte om jag kan vänta så länge..

Louise

Finns boken inne?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar