fredag 7 mars 2014

Låt vargarna komma - Carol Rifka Brunt

Till vår senaste bokcirkelträff hade vi läst Låt vargarna komma. Boken utspelar sig på 80-talet och handlar om 14-åriga June. June är en rätt speciell tjej som känner att hon inte passar in med de andra ungdomarna i sin klass. Den enda som riktigt förstår henne är hennes morbror Finn. Men när Finn dör i aids blir June lämnad ensam. Hennes familj försöker få henne att gå vidare och glömma Finn. Men June vägrar. Hur kan man glömma den viktigaste personen i ens liv? Men strax efter Finns begravning blir June kontaktad av Toby, Finns "specielle vän". Junes mamma hatar Toby och June får träffa honom i hemlighet. Det är början på en oväntad vänskap mellan de två och June får reda på saker som dolts för henne i flera år.

Det är en lågmäld och rätt sorgsen bok, med glimtar av ljus. Några av gruppens medlemmar saknade något roligt. De kände att det hade varit skönt att få skratta lite och inte bara gråta.
Vi höll alla med om att June är en rätt speciell karaktär. Hon pendlar mellan att kännas väldigt vuxen ena stunden och väldigt barnslig den andra. Någon vi alla enades om att vi gillade var Toby. Han känns som en genomsnäll och uppoffrande människa och det är omöjligt att inte tycka om honom.

Boken hoppar mycket fram och tillbaks i tiden. Vissa av oss tyckte att dessa hopp ibland var otydliga och det var svårt att hänga med i vad som är dåtid respektive nutid.

Allt som allt är det en väldigt fin bok. Men den kanske inte är för alla. Vill du ha fart och spänning och mycket skratt är kanske inte detta rätt bok för dig. Men vill du läsa en bok som vågar ta sin tid och som är full av känslor och tankar så är Låt vargarna komma helt rätt
.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar