onsdag 2 april 2014

Synvilla - Karina Berg Johansson

Här kommer ytterligare en uppdatering från bokcirkeln. Till förra gången hade vi alla läst "Synvilla".
Boken handlar om en klass 9:or som åker på en klassresa innan de slutar skolan. Boken berättas av två personer i boken. Dels får vi följa Samuel, klassens "outsider" och dels får vi följa Ika, mamma till populära Emelie. 
Samuel är som sagt en outsider i klassen. Han trivs inte med de andra i klassen och de tycker mest att han är konstig. Man förstår snart att Samuel har ett annat syfte med den här resan än de andra. Samuel planerar nämligen inte att åka tillbaks med de andra. Men innan allt är över vill han prata med Emelie, få henne att se honom.
Ika å sin sida hoppas att den här resan ska föra henne och Emelie närmare varandra. De har glidit ifrån varandra och pratar knappt längre. Samtidigt lägger Ika märke till den ensamma Samuel och försöker prata med honom.

Hela gruppen enades om att detta är en bra och spännande bok, även om den är lite konstig på samma gång.
Vi gillade att man fick följa saker från Ikas utgångspunkt också. Det är inte så vanligt att man får reda på vad de vuxna i en bok tänker. Vi gillade även att det var ett bra driv i boken, det blev aldrig långsamt. Och dessutom var beskrivningarna av karaktärerna väldigt bra. Man fick en tydlig bild av personerna. Och även i de fall där en karaktär inte är så ingående beskriven så ser man den ändå framför sig. Personerna i boken är rätt komplicerade, vilket är vad som gör de intressanta. 
Och slutet, ja slutet... Genom hela läsningen av boken tror man sig ha en aning om hur det ska sluta. Men Karina Berg Johansson vet hur man överraskar sina läsare. Vi säger inte mer än så...

Sammanfattningsvis en riktigt bra bok, även om vi hittade lite luckor i storyn och det fanns vissa saker som vi tyckte att man kunde ha skippat. Men den är helt klart en läsvärd bok som väcker lite tankar hos sin läsare.

Finns boken inne

Desirée

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar