måndag 18 april 2016

Fulast i världen av Ingrid Olsson

Simon och Siw träffas under en dag och en natt under sommarlovet och blir förälskade i varandra. När Siw åker hem ger hon sitt telefonnummer till Simon, men det försvinner.
Tillbaka i skolan upptäcker Siw till sin förvåning att Simon ska börja i hennes klass. Men coola Evelina, som Siw så gärna vill vara kompis med då hennes egen bästis flyttat, dömer ut Simon som ful och konstig. Då vågar Siw inte tala om att hon känner honom. Hon behandlar därför Simon som luft.
Simon är olycklig. Han är kär i Siw som struntar i honom. Han fokuserar i stället på sin simning och fridykning. Men han kan inte glömma Siw.
Både Siw och Simon utsätts för hårda prövningar från olika håll innan den här berättelsen når sitt slut.
En genomgående tråd i boken är grupptryck men också hur det är att vara kär och samtidigt osäker på sig själv och sin identitet, sin roll och vem man är i sociala sammanhang. Kamratskap och vänskap är viktigt, men kanske inte till vilket pris som helst?

Det är första gången som jag läser Ingrid Olssons böcker. Jag tycker att hon på ett enkelt sätt genom dialog lyfter fram de komplicerade relationer man som tonåring kan ha till sin omgivning och sig själv. Hon har fått flera priser för sina böcker och nominerades 2008 till Augustpriset. Jag ser fram emot att läsa mer av henne.


PernillaInga kommentarer:

Skicka en kommentar