tisdag 12 april 2016

Om du var jag av Jessica Schiefauer

Hej alla!

Jag heter Pernilla och är ny bloggare på den här sidan. Jag arbetar som bibliotekarie på stadsbiblioteket i Karlshamn med inriktning på barn- och ungdomsverksamheten. Jag kommer att skriva om både nya och äldre böcker här. Håll till godo!

Agnes och Louise utgör huvudpersonerna i den här boken. De är vänner för livet och har flyttat ihop i en lägenhet efter gymnasiet. Agnes jobbar i ett litet franskt konditori och Louise jobbar svart i en garderob på en strippklubb.
Tjejerna är varandras olikheter: Agnes är blyg, tyst, har komplex för sin kropp och känner sig allmänt trist medan Louise är en färgstark person som är rolig, framåt och alltid har lätt för att få killar. Deras vänskap ställs på prov den dagen som Hannes plötsligt kommer in i Agnes liv. Agnes blir för första gången kär och kan inte tänka sig någon mer fantastisk person än Hannes. Louise är inte lika förtjust i att Agnes fått en pojkvän. Agnes börjar också misstänka att Louise inte talar sanning kring sitt jobb och vad hon egentligen gör där.
En dag har Louise lyckats få jobb i Grekland och hon vill att Agnes ska följa med. Men Agnes vill inte. Till hennes förvåning åker Louise ensam och kvar blir Agnes med alla frågor och en tomhet efter sin goda vän. Efter några veckor börjar även Hannes bete sig märkligt.

Berättelsen beskriver en vänskapsrelation som utsätts för olika prövningar och hur det är att känna sig utanför men plötsligt komma med i gemenskapen. Författaren Jessica Schiefauer debuterade med den här ungdomsboken 2009 och har därefter tilldelats Augustpriset vid två tillfällen. Jag rekommenderar henne varmt till både vana och inte så vana läsare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar