fredag 3 juni 2016

Änglafall av Susan Ee (2015)

Hej!
Jag heter Erika Grönkvist och arbetar som bibliotekarie på Stadsbiblioteket och i Mörrum. Jag är för det mesta på barnavdelningen då jag arbetar mycket med böckerna till förskolorna. Däremot gillar jag att läsa böcker även för ungdomar så här kommer mitt första boktips till er!

Änglafall är den första delen i en trilogi, som har fått namn efter den kvinnliga huvudkaraktären – Penryn och tidernas slut-trilogin. Den kan bäst beskrivas som en dystopi, dvs. det ger en negativ bild av samhället och en skräckfylld framtidsvision. Samtidigt möter man en stark tjej, Penryn, och för mig leder hon tankarna till en annan stark tjej, Katnis i Hungerspelen. Det är en tjej som inte ger upp och som får uppbringa oanade krafter för att rädda sin syster; känns detta igen?
Penryn och hennes familj, systern Paige och den paranoida mamman, lever i San Fransisco och vi möter dem sex veckor efter att undergångens änglar har attackerat jorden. De har lämnat förödelse efter sig och det härskar gäng på gatorna och ingen går säker vare sig för gängen eller änglarna. Penryns syster blir bortförd av änglarna och det leder till en envis jakt och en kamp, som på ett spännande sätt för handlingen framåt. Penryn slår dessutom följe med en skadad ängel, en ängel som fått sina vingar avhuggna och även detta är en del i att man inte kan slita sig från boken. Det blir ett motvilligt partnerskap till en början, men de behöver varandra; Raffe, ängeln, behöver Penryn för att få hjälp att bli hel igen och Penryn behöver Raffe för att han ska leda henne till änglarnas näste, där systern finns.

Det är en gastkramande berättelse och stundtals makaber. Trots detta ser jag fram emot att läsa de övriga delarna i trilogin; slutet lämnar många frågetecken… genialt skrivet!

Erika 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar