onsdag 22 juni 2016

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long

Den blomstertid nu kommer av Marie-Chantal Long (2015)

Detta är en bok som kastar läsaren rakt in i handlingen och det är fartfyllt från första början. Faktum är att författaren har skrivit boken på det sättet för att hon fått höra av några barn och ungdomar att det var den typen av bok de hade önskat att läsa – ”en bok med action och inte så mycket beskrivningar”. Jag tycker ändå att beskrivningarna är tillräckliga i boken och man får ut en hel del av dialogen mellan karaktärerna.
Vi möter Fred och Wahid, två tonårspojkar, som på avslutningsdagen deltar i ett rån, som går alldeles snett. Det slutar med att de båda stjäl en bil för att komma ifrån polisen och först efter ett tag på flykt märker de att det sitter en flicka i baksätet. Hennes pappa har bara tillfälligt lämnat bilen och låtit dottern vänta i baksätet, men det beslutet blir förödande. Det är chockartat för alla inblandade och det blir inte heller bättre av att flickan bara pratar franska; det gör en redan komplicerad situation ännu mer komplicerad. Fred och Wahid bestämmer sig för att gömma sig själva, flickan och bilen där de inte kan bli upptäckta…
Det utvecklar sig såklart till en mycket svår situation för dessa båda pojkar och den kidnappade flickan och jag kan egentligen inte beskriva handlingen så mycket mer utan att avslöja för mycket. Men det är en spännande historia, som ger en inblick i vilka konsekvenser dåliga beslut kan leda till. Hur kan man ena stunden sitta på skolavslutningen och sjunga Den blomstertid nu kommer och i nästa stund befinna sig i en helt okontrollerbar mardröm? Hur hanterar man frågor som rör rätt eller fel, frågor om moral och att göra det rätta i svåra situationer? Hur påverkar det en ung människas tankar och liv? Intressanta frågor, tycker jag, i en fartfylld berättelse!

Boken blev belönad med Barnens Romanpris 2015 – och det vill jag uppmärksamma för att juryn till detta pris består av barn och unga! Ett mycket gott betyg från de som författaren i detta fall skrivit för! Den passar både för killar och tjejer i tonåren och jag rekommenderar boken varmt!

/Erika 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar