fredag 31 augusti 2018

Moxie - Jennifer Mathieu

Tänk er en skola där killarna får göra precis som de vill men tjejerna måste följa vissa regler. Man har stränga klädregler för att tjejerna inte ska "fresta" killarna. Följer man inte regeln blir man hämtad ifrån lektionen och tvingas ha på sig skolans träningströja. detta är bara en av orättvisorna mellan tjejer och killar.

Så här ser det ut på East Rockport High där Vivian går i skola. Så länge Vivian minnas har skolan varit uppbyggt på detta sätt. Killarna får gå runt med opassande kläder som trycker ner tjejerna men tjejerna måste se ordentliga ut. Skulle man gå till rektorn och berätta att en kille har rört henne på ett obehagligt sätt så ignorerar han det, säger att det inte är en stor grej och att det är något hon har inbillat sig. Det är killarna som har makten på skolan, speciellt om man är fotbollsspelare.

Vivian får nog och blir modig. Hon skriver ett nummer av MOXIE som är en fanzine som uppmanar alla tjejer att göra sin röst hörd. Hon sätter upp lapparna överallt på skolan innan den börjar så att ingen vet att det är hon som har skrivit det. Hon uppmanar alla som vill ha en annorlunda skola till att rita stjärnor och hjärtan på händerna och komma till skolan med det. Vill ni veta hur det går? Varsågoda och läs boken Moxie av Jennifer Mathieu utgiven år 2018!

Författaren är duktig på att få med läsaren. Jag kom på mig själv vid flera tillfällen att jag kände mig irriterad och upprörd samtidigt som jag fick skratta och känna hopp. Budskapet som jag fick till mig när jag läste var att vi är alla lika mycket värda och att det är okej att säga ifrån om man känner sig nedtryckt. Jag tror också att vi människor ofta inte vågar säga ifrån för att vi känner "hur ska jag kunna göra någon skillnad" men det behövs bara en person för att kunna starta något stort.


Med vänliga hälsningar
Linnéa

Du kan köpa denna härhär eller i din närmsta bokhandel. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar